Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Wij kunnen daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut kan u helpen lichaam en geest weer in balans te brengen.
Psychosomatische oefentherapie
Psychosomatische oefentherapie
Stress moet aan en uit kunnen
Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als wij ons er goed bij voelen. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer wij stress niet afwisselen met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen.
Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer wij uit balans raken en onze kracht verliezen, hoe meer signalen van stress wij afgeven.
”Zeer deskundige begeleiding van de psychosomatisch oefentherapeut bij mijn herstel! Mn. de praktische en goed toepasbare oefeningen voor lichaam en geest zorgden voor mij voor een spoedig herstel!
Anita O.
Psychosomatische klachten
Herkent u meerdere van onderstaande symptomen van stress, dan is psychosomatische oefentherapie wellicht iets voor u.
- Lichamelijke symptomen van stress
Aanhoudende moeheid, slaapproblemen, gespannen nek- en schouderspieren, spanningshoofdpijn, maag- en darmstoornissen, druk op de borst, hartkloppingen, benauwd gevoel, duizeligheid. - Psychische symptomen van stress
Niet meer tot rust kunnen komen, vergeetachtigheid, concentratievermindering, piekeren, besluiteloosheid, vergeetachtigheid, een somber, angstig, lusteloos, onzeker en/of gejaagd gevoel. - Gedragsmatige symptomen van stress
Minder presteren, veel fouten maken, uitbarstingen van woede en/of huilbuien, meer roken, drinken, middelengebruik, vermijden van sociale contacten, bijna-ongelukken.
Behandeling
De oefentherapeut coacht u met begeleidende gesprekken om meer inzicht te verkrijgen in de factoren waardoor u uit balans bent geraakt. Daarnaast worden lichamelijke oefeningen geboden om u vaardigheden te leren waarmee u uw lichaam meer tot rust kunt laten komen. U leert de wisselwerking herkennen tussen gedachten, emoties en gedrag en hoe u deze kunt beinvloeden. Zo leert u weer meer regie te krijgen over uw lichaam!
Lees meer over: