Skip to main content

Scoliose

Scoliose is een afwijking van de wervelkolom, die vaak zichtbaar wordt door de zijdelingse verkromming.

Scoliose is een afwijking van de wervelkolom, die vaak zichtbaar wordt door de zijdelingse verkromming. Er kan ook een verdraaiing zichtbaar zijn van de wervels in de vorm van een zogenaamde gibbus. Of een overdreven strekking. Scoliose kan structureel of niet structureel zijn.

Een niet structurele scoliose, ook wel houdingsscoliose genoemd, ontstaat vaak als gevolg van pijn, beenlengteverschil of door een duidelijke voorkeurshouding. Een beenlengteverschil leidt tot een scheefstand van het bekken en de onderrug, waardoor de rest van de rug met een tegenbocht compenseert om het hoofd “er recht boven te houden”. Bij zitten verdwijnt de bocht in de rug. Een klein beenlengteverschil komt veel voor en heeft geen consequenties voor de rug, ook niet op de lange termijn. Is het verschil duidelijk meer dan 1 ½ cm., dan is dit een reden voor onderzoek naar de oorzaak van dit beenlengteverschil, controle en eventueel behandeling.

Structurele scoliose is te onderscheiden in vier soorten

Onderstaande vragen kun je op weg helpen om te bepalen of ook jij slaapproblemen hebt.

  • de idiopathische scoliose (zonder bekende oorzaak)
  • de congenitale scoliose (aangeboren)
  • de neuromusculaire scoliose (door spier- en/of zenuwaandoening)
  • de degeneratieve scoliose (door slijtage)

Een scoliose openbaart zich meestal tijdens de groei, rond de leeftijd van 10 jaar. Oefentherapeuten zijn experts in het behandelen van een scoliose! Oefentherapie vergroot de mobiliteit en stabiliteit van de rug, verbetert het spiergevoel en de coördinatie en richt zich bovendien op het verbeteren en kunnen behouden van een meer gunstige houding en manier van bewegen. Mocht er sprake zijn van ademhalingsklachten door de scoliose, dan kunnen ook daarvoor oefeningen worden geboden. Zie ook de folder scoliose.

Behandeling scoliose

In het geval van houdingsafhankelijke scoliose kan er veel verbetering worden behaald met oefentherapie. Maar ook bij een structurele scoliose kan het aanleren en kunnen behouden van een gunstige houding zeer effectief zijn. De oefeningen worden op iemands persoonlijke situatie afgestemd. Zeker in het geval van kinderen of jongeren houden wij rekening met het aanbieden van oefeningen die leuk en goed toepasbaar zijn in hun dagelijks leven (sport, spel, school, huiswerk, etc.).

  • de idiopathische scoliose (zonder bekende oorzaak)
  • de congenitale scoliose (aangeboren)
  • de neuromusculaire scoliose (door spier- en/of zenuwaandoening)
  • de degeneratieve scoliose (door slijtage)

Om een structurele scoliose tijdens de groei nog beter in de gaten te kunnen houden, vragen wij soms om een Rontgen foto te laten maken van de rug- na overleg met uzelf en de huisarts. Dit geeft de beste objectieve manier om te kijken hoe de rug zich ontwikkelt.

Als u als ouder twijfelt of datgene wat u ziet bij uw kind, mogelijk een scoliose zou kunnen zijn, maak dan een afspraak bij ons!

Ben je klaar om je klachten aan te pakken?

Stuur ons een appje
Hi 👋
Heb je misschien een vraag waarmee wij je verder kunnen helpen?